• +90 0342 3171701 - 0342 3171700

GASKİ TEKNİK GEZİ İÇERİĞİ

 

Öğr. Gör. Erkan Alkan İnşaat Teknolojisi Bölümü INT003 Su temini ve iletimi dersini alan 2. sınıf öğrencilerinden 50 kişilik bir grup ile 26.12.2017 tarihinde saat 14:00’da Gaski Genel Müdürlüğü Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma ve Barajlar Şube Müdürlüğü bünyesindeki içme suyu arıtma tesislerine ve aynı gün saat 15.30’da GASKİ Genel Müdürlüğü Su Tesisleri Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Veri Toplama ve Otomasyon Şube Müdürlüğü bünyesindeki SKADA otomasyon sistemi birimine teknik gezi düzenlemiştir. Teknik gezi Su Temini ve İletimi dersini alan öğrencilerin teorikte öğrendikleri bilgileri pratiğe dökmelerini sağlamak amacıyla yapılmıştır. Teknik gezi kapsamında öğrenciler ilk olarak içme suyunun temin edilmesinden sonraki aşama olan arıtma aşamaları detaylıca gösterilmiştir. İkinci olarak öğrencilerin içme suyunun şehir şebekesine nasıl dağıtıldığını, dağıtılmadan önce hangi aşamalardan geçtiğini, dağıtım sonrası kayıp-kaçakların nasıl tespit edildiğini ve şebekeye ani müdahalelerin nasıl yapıldığını uzmanları tarafından dinleyip bilgi edinmeleri sağlanmıştır. SKADA otomasyon sistemi gezisinde İçme Suyu Veri Toplama ve Otomasyon Şube Müdür V. İslim Arıkan ve aynı birimin personeli olan Şimal Yüce, arıtma tesisi gezisinde ise Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanlığı personeli Sultan Türkoğlu öğrencilere eşlik etmiştir. Teknik gezide öğrenciler aşağıda bulunan bilgileri edinmişlerdir:

 

Gaziantep’in içme suyu ihtiyacının büyük bir bölümü 1.kaynak olan Kahramanmaraş ilinin, Pazarcık ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kartalkaya  Barajı'ndan 3  adet  terfi merkezi ile  53,7  km isale  hattı  vasıtasıyla  karşılanmakta  ve  pompalarla 296 metre yüksekliğe terfi edilmektedir. 1.İsale hattı 1400 mm çapında ön gerilmeli beton boru, 2.İsale hattı birinciye paralel 1800 mm çapında, çelik borudur.  Kartalkaya Barajından gelen ham su, İçme Suyu Arıtma Tesislerinde çeşitli ünitelerden geçirilerek, “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliğe” ve TS 266 İçme Suları Standartlarına uygun hale getirilip, şehir şebekesine verilmektedir. Tesisteki laboratuvarlarda; şehir şebekesinin değişik noktalarından alınan numunelerin periyodik kontrolü, endüstriyel atık su analizleri ve vatandaştan gelen numunelerin analizleri de yapılmaktadır.

Kartalkaya Barajından, içmesuyu arıtma tesislerine gelen ham su,

  • Kougülant ilavesi,
  • Hızlı karıştırma ve dağıtım,
  • Flokülasyon ve çökelme,
  • Durulmuş suyun filtrelenmesi,   
  • Sterilizasyon (Klorlama, Ozonlama)
  • Temiz suyun depolanması,
  • Temiz suyun şehre verilmesi

işlemlerinden sonra Gaziantep halkına sunulmaktadır.

Şehir içi içme suyu şebekesi depo ve pompa istasyonları ile şebeke vana ve debi kontrollü ölçüm noktaları ile birlikte; Oğuzeli, Araban, Karkamış ve Yavuzeli İlçeleri içme suyunun depo ve terfi istasyonları GASKİ SCADA Merkezinden yönetilmektedir.